O nama


Priča o „Lastavici” je netipična, hrabra i, pre svega, ženska.

Ketering je bio jedan od programa za ekonomsko osnaživanje žena izbeglica humanitarne  organizacije „Lastavica”, koja je nastala 1996. godine, kao partnerski projekat britanske humanitarne organizacije OXFAM  i „Autonomnog ženskog centra” iz Beograda. Niko nije mogao da pretpostavi da će se priprema, aranžiranje i dostava slanog i slatkog koktel-posluženja za dečije rođendane, seminare, stručne skupove, krštenja, svadbe, parastose pokazati kao jedan od najuspešnijih programa koje je NVO „Lastavica” razvila.

Krenule smo skromno od kursa kuvanja jer bez obzira na interesovanje i dobre domaćinske navike i izuzetnu spretnost učesnica kursa, znalo se da pripremati hranu za porodicu nije isto što i pripremati koktel za veći broj ljudi.

Nakon uspešno završenog kursa nastao je i prvi „Lastavica” kuvar koji je imao više od 100 recepata.

Korak po korak, usavršavale smo meni, aranžiranje hrane, poboljšavale uslove rada.

Prvi klijenti koji su nam ukazali poverenje i na taj način nam dali podstrek su bili naši prijatelji i poznanici kao i nevladin sektor.Tako nam je 1998. godine, na inicijativu mreže beogradskih ženskih organizacija koje su organizovale osmomartovske manifestacije, povereno da pripremimo koktel za 250 osoba u „Reksu”. To je bio prvi put da smo se pojavile kao ketering servis. I upravo nam je taj prvi „posao” koji smo uz veliki trud uspešno obavile doneo mnogo naučenih lekcija i ideja o tome da bi priprema hrane za proslave i koktele mogla da bude ozbiljan posao za grupu žena.

Osnažene prvim iskustvima, mnogo spremnije smo krenuli u organizovanje ketering usluga za brojne klijente. Aktivnost začeta u okviru humanitarne organizacije razvila se u ozbiljan posao. Pre 15 godina smo uradili detaljan biznis plan, dobro razmotrile sve svoje snage i slabosti i odlučile se za osnivanje preduzeća u okviru kog danas funkcioniše ketering servis.

Prestale smo da budemo projekat i postale ozbiljna firma koja donosi zaradu. Ketering „Lastavica“ i danas je nezaobilazni primer uspešnog socijalnog preduzetništva u svim nacionalnim i regionalnim publikacijama na ovu temu. 

Pošavši od tradicionalnog koncepta ishrane, domaćih recepata i sirovina, polako smo inovirale i uvodile nove proizvode i drugačije načine spremanja hrane, i danas se možemo pohvaliti menijem sa nekoliko stotina kvalitetnih i ukusnih proizvoda.  Tokom svih ovih godina, načinom rada, savetima i brigom za svaki Vaš događaj, stekli smo poverenje brojnih klijenata  a nadamo se i Vas u budućnosti.